5 zasad świadomego żywienia
Świadome jedzenie to doskonały sposób na czerpanie przyjemności ze spożywania posiłków, a jednocześnie zadbanie o swoje zdrowie. Pozwala kontrolować wielkość spożywanej porcji, lepiej zadbać o swoje potrzeby żywieniowe i ma pozytywny wpływ na trawienie. Świadome żywienie nie jest trudne i nie wymaga kosztownej inwestycji. Wystarczy, że będziesz przestrzegać tych 5 zasad.
Zastanów się, czy naprawdę jesteś głodna
Przed przygotowaniem posiłku zastanów się, czy naprawdę czujesz głód. Dla wielu osób jedzenie jest sposobem na wypełnienie wolnego czasu lub poprawę samopoczucia. Jeśli zauważysz, że tak właśnie jest, postaraj się odłożyć przygotowanie posiłku do momentu, gdy naprawdę poczujesz się głodna. Zajmij się czymś, aby odciągnąć swoje myśli od jedzenia.
Przeczytaj również: Jedzenie pudełkowe jako pomoc w odchudzaniu
Stwórz odpowiednie warunki do posiłku
Zadbaj o to, aby podczas jedzenia nic nie rozpraszało Twojej uwagi. Odłóż telefon i gazetę, wyłącz telewizor i radio. – Wszelkiego rodzaju rozpraszacze zakłócają odbiór sygnałów, które wysyła Twój żołądek. Może się to skończyć spożyciem większej porcji, niż faktycznie potrzebujesz – tłumaczy pracownik firmy cateringowej Kukuła Healthy Food. Skoncentruj się więc maksymalnie na spożywanym posiłku.
Jedz bez pośpiechu
Zarezerwuj odpowiednią ilość czasu na posiłek. Nie jedz na stojąco i w biegu. Przygotuj danie w ulubionych naczyniach, usiądź wygodnie i staraj się dokładnie przeżuwać każdy kęs. Rób krótkie przerwy podczas jedzenia, odkładając sztućce. Dzięki temu dasz swojemu organizmowi czas na reakcję – sygnały z żołądka potrzebują około 15-20 minut, aby dotrzeć do mózgu.
Przeczytaj również: Czy warto zdecydować się na catering na eventy typu urodziny?
Kontroluj wielkość porcji
Nie nakładaj pełnego talerza. Dołóż kolejną porcję dopiero wtedy, gdy stwierdzisz, że jeszcze nie zaspokoiłaś swojego głodu. Staraj się nie podjadać podczas przygotowywania posiłku, aby nie stracić orientacji, ile naprawdę zjadłaś. Dobrym sposobem na kontrolę porcji jest dieta pudełkowa. Zamawiając ją, każdego dnia otrzymasz zestaw posiłków o określonej kaloryczności.
Przeczytaj również: Jakie przyjęcia obsługuje firma cateringowa?
Po spożyciu posiłku zastanów się, jak się czujesz
Po spożyciu posiłku nie wstawaj od razu od stołu. Zamiast tego zastanów się, jak się czujesz. Najlepiej zakończyć posiłek na etapie najedzenia, ale nie przejedzenia. Jeśli odczuwasz za dużą sytość, to znak, że zjadłaś zbyt dużo. Postaraj się wyciągnąć wnioski, by uniknąć podobnych błędów w przyszłości. Dzięki temu będziesz czuć się lepiej i zadbasz o swój organizm.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana