Charakterystyka hiszpańskiego sera owczego

Hiszpania słynie z wyrobów mięsnych i mlecznych, które zdobywają popularność na całym świecie. Bogate w wartości odżywcze, wyśmienite sery to wizytówka tego kraju. Spośród nich na pierwszy plan wybija się ser owczy, a dokładniej ser Manchego produkowany z mleka owiec rasy o takiej samej nazwie. Jakim rodzajem sera jest Manchego? Jakie ma walory smakowe i wartości odżywcze? Z czym najlepiej smakuje? W dzisiejszym artykule odpowiemy na wszystkie te pytania.
Ser owczy Manchego – jaki to rodzaj sera?
Manchego należy do serów twardych, którego kolor uzależniony jest od stanu dojrzałości. Bardzo dojrzałe sery mają zabarwienie lekko szare, średnio dojrzałe jasnobrązowe, natomiast dojrzewające krótko lekko żółte. Ma charakterystyczny aromat i smak – jest lekko słodki i pikantny jednocześnie, a im dłuższe leżakowanie, tym walory te zyskują na intensywności. Ser owczy ma zwartą konsystencję, w miąższu można zauważyć małe dziurki, a wierzch pokrywa ząbkowana warstwa w wymienionych wyżej kolorach.
Jak powstaje hiszpański ser owczy?
Ser owczy Manchego to wyrób regionalny produkowany w hiszpańskim regionie La Mancha. Wytwarzany jest wyłącznie z mleka owiec rasy Manchego, którego zawartość tłuszczu nie może być mniejsza niż 6%. Charakterystyczny aromat i smak zawdzięcza restrykcyjnym zasadom hodowli owiec i procesu produkcji. Zwierzęta tego gatunku mogą być żywione wyłącznie roślinami, ziarnami i strączkami rosnącymi w tym regionie. Oznacza to, że produkcja sera Manchego poza regionem nie jest możliwa. Producenci spoza La Mancha, nawet jeśli wykorzystują mleko owiec rasy Manchego, nie mogą swojego wyrobu nazwać serem Manchego, a jedynie serem owczym.
Proces produkcji rozpoczyna się od podgrzania mleka do około 40°C, by doprowadzić do ścięcia podpuszczki. Masa rozdrabniana jest na małe ziarna, a całość poddawana jest prasowaniu. Następnie ser przekłada się do form, gdzie nabiera swój kształt i oddziela się od pozostałości serwatki. Potem czeka go długi proces dojrzewania.
Dojrzewanie sera owczego Manchego
Żeby ser owczy Manchego zyskał swoje walory smakowe, musi dojrzewać minimum dwa miesiące. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, najczęściej jednak okres ten jest znacznie dłuższy i może osiągnąć nawet 2 lata. Z tego powodu ser dzieli się na kilka rodzajów:
ser młody nazywany również fresco – to ser, który nie dojrzewa dłużej ani mniej niż 2 miesiące, ma łagodny smak i rzadko można go kupić w sklepie, ponieważ sery przeznaczone na eksport poddawane są dłuższemu dojrzewaniu,
ser średnio dojrzały, czyli semicurado – poddawany jest dojrzewaniu do około 4 miesięcy, dzięki czemu ma niezwykle charakterystyczny zapach i smak – degustując go, można wyczuć nieco słodką, owocową nutę,
ser dojrzały, czyli curado, którego czas dojrzewania wynosi maksymalnie 6 miesięcy, w tym czasie zyskuje słodką, karmelową orzechową nutę, zmienia się również jego konsystencja, która staje się bardziej krucha,
ser bardzo dojrzały, nazywany również viejo – to ser leżakujący od roku do 2 lat, ma niezwykle głęboki smak.
Właściwości odżywcze hiszpańskiego sera owczego
Ser Manchego należy do wyrobów mających cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Bogaty jest w duże ilości wapnia będącego podstawowym budulcem kości i zębów, witaminy A odpowiedzialnej między innymi za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym, witaminy D odpowiedzialnej za prawidłowy rozwój układu kostnego, dzięki czemu zalecany jest jako element codziennej diety.
Z czym serwować hiszpański ser Manchego?
Hiszpański ser Manchego to chętnie wybierany dodatek do wielu dań. Znakomicie smakuje w towarzystwie hiszpańskich szynek długodojrzewających, suszonych pomidorów i owoców, orzechów i oliwek. Z tego powodu serwowany jest nie tylko w domach, ale również restauracjach w formie tapas, czyli drobnej przekąski podawanej przed daniem głównym. Ser dodawany jest do kanapek i sałatek, doskonale smakuje również jako samodzielna przekąska.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Anna PPHU Amelia Anna Marczak
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt woj. mazowieckie05-075 Warszawa, Kasprowicza (d.Wesoła) 2a
-
Producent wyrobów garmażeryjnych Rafał Zaród
Garmażeryjne wyroby woj. wielkopolskie63-507 Kobyla Góra, Pułaskiego 5