Co można powiedzieć o ziemniaku na podstawie jego skórki?
W Polsce w krajowym rejestrze odnotowano ponad 100 różnych odmian ziemniaka zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Nic dziwnego, że należą do jednych z najchętniej jedzonych przez Polaków warzyw. Są na tyle uniwersalne, że można z nich przyrządzić kilkadziesiąt różnych potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ziemniak ziemniakowi nierówny, a wiele będzie zależało od jego skórki. O czym może zatem świadczyć jej wygląd? I czy może ona wpłynąć na smak ziemniaka? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Jakie ziemniaki warto kupować?
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby ziemniaków. Mogą być zarówno dodatkiem do dania, jak i ich główną częścią; wiele może zależeć nawet od tego, z jakiego regionu Polski się pochodzi. Oczywiście najważniejszą rzeczą, którą trzeba brać pod uwagę przy zakupie ziemniaków, jest ich jakość. Najlepiej, gdyby pochodziły ze źródeł ekologicznych, na przykład z Gospodarstwa Rolnego Stanisława Kuduka. Naturalnie, w sklepach również można spotkać ziemniaki, które można jeść ze skórką. Niemniej, jednak jeśli będzie jedzona najbardziej “zewnętrzna” część warzywa, w której zawarte jest najwięcej witamin, dobrze, aby nie była ona zbytnio pryskana pestycydami.
O czym świadczy wygląd skórki ziemniaka?
Wybranie idealnych ziemniaków może stanowić nie lada wyzwanie. W związku z tym najlepszym wyznacznikiem tego, czy ziemniak jest dobrej jakości, jest jego skórka. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku młodych ziemniaków, gdzie skórka powinna być delikatna, bez żadnych przebarwień — w końcu to właśnie tej rodzaj jest najczęściej spożywany “ w mundurkach”. Same warzywa nie powinny mieć także żadnych uszkodzeń, śladów gnicia i przebarwień. Nie zaleca się także kupowania warzyw mokrych, gdyż wtedy procesy gnicia postępują dużo szybciej.
Czy warto jeść ziemniaki ze skórką?
Wiele osób obiera ziemniaki ze skórki — a szkoda! To właśnie tam kryje się mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skórka z ziemniaka zawiera dużo mniej tłuszczu, cholesterolu i przede wszystkim sodu niż pozostała część bulwy. Poza tym obierki są bogactwem błonnika, który, jak wiadomo, poprawia przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana