Co przygotować na przyjęcie z finger food?
Finger food to pojęcie, które wywodzi się z kuchni anglosaskiej i oznacza potrawy, które można z łatwością spożywać jedną ręką. To doskonały pomysł na przyjęcie, podczas którego goście mogą swobodnie przechadzać się między stolikami, rozmawiać oraz próbować różnorodnych przekąsek. Jakie smakołyki powinniśmy przygotować, aby zadowolić swoich gości? Z pewnością warto zamówić sushi z dostawą. W poniższym tekście podpowiemy, jak zorganizować idealne przyjęcie z finger food.
Kompozycje smaków na słodko i słono
Różnorodność jest kluczem do sukcesu na każdym przyjęciu. Dlatego warto pomyśleć o menu, które będzie zawierać zarówno wytrawne, jak i słodkie przekąski. W przypadku słonych przystawek można postawić na takie klasyki jak mini tartaletki z serem feta, szpinakiem lub pieczarkami. Królować będą również kanapki z różnorodnymi pastami warzywnymi czy rybnymi oraz marynowane warzywa. Warto także pomyśleć o bardziej wyszukanych finger foods. W Bydgoszczy sushi z dostawą jest absolutnym hitem, który zadowoli miłośników wykwintnej kuchni japońskiej. Sushi to doskonała opcja ze względu na różnorodność smaków oraz estetykę podania.
Przeczytaj również: Wyroby garmażeryjne idealne na przyjęcia i imprezy
W przypadku słodkich przekąsek warto pomyśleć o mini deserach w formie pucharków lub szklaneczek, takich jak tiramisu, galaretka czy panna cotta. Jednym z niezastąpionych elementów mogą być również babeczki z kremem i owocami. Dodatkowo, na ciepłe dni, idealnym rozwiązaniem są orzeźwiające sorbety owocowe, które świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie menu. Jeśli dobrze znamy naszych gości, możemy dobrać przysmaki, które wpiszą się w ich gust. W pozostałych przypadkach warto postawić na uniwersalne smaki, które podpasują każdemu.
Przeczytaj również: Gdzie znaleźć efektowny samochód do ślubu?
Jak podawać sushi i inne przekąski?
W przypadku finger foods szczególnie ważne jest estetyczne podanie przekąsek. O odpowiedni wygląd zamawianych zestawów dba m.in. sushi bar Kami z Bydgoszczy. Ciekawym pomysłem może być serwowanie przekąsek na nietypowych naczyniach, takich jak deski do krojenia, liście sałaty czy nawet łódki. W trakcie przyjęcia z finger food nie może zabraknąć odpowiednio dobranych napojów do serwowanych przekąsek. W przypadku wytrawnych przystawek świetnym rozwiązaniem będą lekkie i orzeźwiające białe wina, takie jak sauvignon blanc czy riesling. W przypadku słodkich przekąsek doskonałym połączeniem będą musujące wina, np. prosecco. Nie możemy także zapomnieć o osobach niepijących alkoholu, dla których możemy przygotować wodę, napoje gazowane czy soki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana