Artykuł sponsorowany

Co warto sprawdzić przed zakupem frytury?

Co warto sprawdzić przed zakupem frytury?

Frytura charakteryzuje się wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur, które mogą skutkować powstawaniem niekorzystnych zmian chemicznych w wyniku reakcji cząsteczek z tlenem i substancjami pochodzącymi ze smażonych produktów. Kupując fryturę, warto zwrócić uwagę na zawartość kwasów tłuszczowych, rafinację i punkt dymienia.

Od czego zależy stabilność frytury?

Podstawową zaletą frytury jest fakt, że wystarcza na dłużej niż klasyczny olej roślinny, ponieważ wolniej degraduje się pod wpływem wysokiej temperatury. Skład frytury powstaje z myślą o długotrwałym smażeniu w wysokiej temperaturze, a więc frytury nie trzeba wymieniać tak często jak oleju. Na stabilność frytury wpływa kilka czynników, a jednym z nich jest zawartość kwasów tłuszczowych z grupy wielonienasyconych kwasów PUFA, jednonienasyconych MUAF i nasyconych SFA, ponieważ od stopnia ich nasycenia zależy szybkość utleniania. Jakość tłuszczu najszybciej obniża się w wyniku powstawania nadtlenków, które niekorzystnie wpływają na smak i zapach potraw. Właśnie dlatego producent oleju spożywczego Erjox stosuje głównie tłuszcze roślinne MUFA i SFA o wysokiej odporności na utlenianie oraz przeprowadza procesy rafinacji, czyli oczyszczania z substancji przyspieszających utlenianie. Frytury rafinowane zyskują wyższy punkt dymienia w porównaniu do ich odpowiedników bez rafinacji.

Tłuszcze rafinowane pozbawione są metali ciężkich i pozostałości po środkach ochrony roślin. Frytura może być wykorzystywana nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza, podczas gdy oleje tłoczone na zimno czy też tłuszcze zwierzęce nie nadają się do takiego użytku, ponieważ zawarte w nich substancje pogarszają jakość tłuszczu w procesie smażenia.

Frytura z olejów słonecznikowych i rzepakowych bez dodatku oleju palmowego

Często stosowanym składnikiem we fryturach jest olej palmowy, który ma wysoką zawartość tłuszczów SFA a do tego jest niedrogi i łatwo dostępny. Wspomniana rozlewnia frytury wykorzystuje wyłącznie oleje słonecznikowe i rzepakowe z odmian wysokooleinowych, które cechują się bardzo dobrą stabilnością oksydacyjną i korzystnym składem tłuszczowym. Warto wiedzieć, że frytury występują w postaci stałej i płynnej, przy czym lepiej wybierać frytury płynne, które wykazują lepsze właściwości odżywcze ze względu na wysoką zawartość tłuszczów MUFA.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.