Co warto sprawdzić przed zakupem frytury?
Frytura charakteryzuje się wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur, które mogą skutkować powstawaniem niekorzystnych zmian chemicznych w wyniku reakcji cząsteczek z tlenem i substancjami pochodzącymi ze smażonych produktów. Kupując fryturę, warto zwrócić uwagę na zawartość kwasów tłuszczowych, rafinację i punkt dymienia.
Od czego zależy stabilność frytury?
Podstawową zaletą frytury jest fakt, że wystarcza na dłużej niż klasyczny olej roślinny, ponieważ wolniej degraduje się pod wpływem wysokiej temperatury. Skład frytury powstaje z myślą o długotrwałym smażeniu w wysokiej temperaturze, a więc frytury nie trzeba wymieniać tak często jak oleju. Na stabilność frytury wpływa kilka czynników, a jednym z nich jest zawartość kwasów tłuszczowych z grupy wielonienasyconych kwasów PUFA, jednonienasyconych MUAF i nasyconych SFA, ponieważ od stopnia ich nasycenia zależy szybkość utleniania. Jakość tłuszczu najszybciej obniża się w wyniku powstawania nadtlenków, które niekorzystnie wpływają na smak i zapach potraw. Właśnie dlatego producent oleju spożywczego Erjox stosuje głównie tłuszcze roślinne MUFA i SFA o wysokiej odporności na utlenianie oraz przeprowadza procesy rafinacji, czyli oczyszczania z substancji przyspieszających utlenianie. Frytury rafinowane zyskują wyższy punkt dymienia w porównaniu do ich odpowiedników bez rafinacji.
Tłuszcze rafinowane pozbawione są metali ciężkich i pozostałości po środkach ochrony roślin. Frytura może być wykorzystywana nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza, podczas gdy oleje tłoczone na zimno czy też tłuszcze zwierzęce nie nadają się do takiego użytku, ponieważ zawarte w nich substancje pogarszają jakość tłuszczu w procesie smażenia.
Frytura z olejów słonecznikowych i rzepakowych bez dodatku oleju palmowego
Często stosowanym składnikiem we fryturach jest olej palmowy, który ma wysoką zawartość tłuszczów SFA a do tego jest niedrogi i łatwo dostępny. Wspomniana rozlewnia frytury wykorzystuje wyłącznie oleje słonecznikowe i rzepakowe z odmian wysokooleinowych, które cechują się bardzo dobrą stabilnością oksydacyjną i korzystnym składem tłuszczowym. Warto wiedzieć, że frytury występują w postaci stałej i płynnej, przy czym lepiej wybierać frytury płynne, które wykazują lepsze właściwości odżywcze ze względu na wysoką zawartość tłuszczów MUFA.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana