Artykuł sponsorowany

Co wpływa na smak i aromat mięsa w burgerach?

Co wpływa na smak i aromat mięsa w burgerach?

Nie od dziś wiadomo, że Polacy wręcz uwielbiają burgery wołowe z grilla. Można je podawać z różnymi dodatkami, lecz koneserzy doskonale wiedzą, że najważniejsze jest dobrej jakości, idealnie doprawione mięso. To ono nadaje potrawie charakter. Sprawdź, co zrobić, aby mięso w burgerze miało wyjątkowy smak i aromat.

Jakie mięso do burgera?

Aby stworzyć naprawdę dobrego burgera, potrzebujemy mięsa najwyższej jakości. Większość szefów kuchni jest zdania, że do tego dania najlepiej pasuje wołowina. Jest ona soczysta, krucha, miękka, dzięki czemu w trakcie konsumpcji wręcz rozpływa się w ustach. Najlepiej będzie, gdy zostanie ona własnoręcznie zmielona na maszynce o dużych oczkach. Należy także pamiętać, że nie powinniśmy zbytnio obawiać się tłuszczu pokrywającego wybrany przez nas kawałek, gdyż tłuszcz jest ważnym nośnikiem smaków i aromatów. Jeśli wybierzemy mięso od sprawdzonego dostawcy, nie powinniśmy mieć większych obaw co do jego jakości.

Sposób przyrządzania

Przy formowaniu mięsa na burgery należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, nie powinno się wyrabiać go zbyt długo. Wystarczy jedna minuta. Jeśli przesadzimy, mięso może stać się bardziej sztywne i twarde. Po drugie, podczas smażenia mięso stanie się nieco grubsze, lecz straci na obwodzie. Z tego powodu trzeba formować kotlety nieco większe od wybranej bułki. No i najważniejsze, w Bielsku-Białej burgery wołowe z grilla cieszą się zdecydowanie największą popularnością. Podobnie jest zapewne w innych miastach w Polsce. Grillowanie pozwala bowiem wydobyć najlepszy smak i aromat z mięsa. Dzieje się tak za sprawą tzw. reakcji Maillarda. Co więcej, jest ono również znacznie zdrowsze niż smażenie.

Ulubione przyprawy i dodatki

Kucharze z food trucka Chefs on wheels powtarzają często, że dobra wołowina sama się obroni, wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Niektórzy wykorzystują także cebulę, czosnek i paprykę, lecz nie jest to konieczne. Jeśli jednak chcemy urozmaicić smak naszej kanapki, możemy sięgnąć po różnego rodzaju sosy i dodatki. Najczęściej wykorzystuje się majonez, sałatę i ser cheddar. Możliwości jest jednak o wiele więcej, smakosze często sięgają po ogórki, pomidora oraz inne warzywa. Ser żółty można z kolei zastąpić mozzarellą, fetą lub nawet oscypkiem! Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.