Co wpływa na smak i aromat mięsa w burgerach?
Nie od dziś wiadomo, że Polacy wręcz uwielbiają burgery wołowe z grilla. Można je podawać z różnymi dodatkami, lecz koneserzy doskonale wiedzą, że najważniejsze jest dobrej jakości, idealnie doprawione mięso. To ono nadaje potrawie charakter. Sprawdź, co zrobić, aby mięso w burgerze miało wyjątkowy smak i aromat.
Jakie mięso do burgera?
Aby stworzyć naprawdę dobrego burgera, potrzebujemy mięsa najwyższej jakości. Większość szefów kuchni jest zdania, że do tego dania najlepiej pasuje wołowina. Jest ona soczysta, krucha, miękka, dzięki czemu w trakcie konsumpcji wręcz rozpływa się w ustach. Najlepiej będzie, gdy zostanie ona własnoręcznie zmielona na maszynce o dużych oczkach. Należy także pamiętać, że nie powinniśmy zbytnio obawiać się tłuszczu pokrywającego wybrany przez nas kawałek, gdyż tłuszcz jest ważnym nośnikiem smaków i aromatów. Jeśli wybierzemy mięso od sprawdzonego dostawcy, nie powinniśmy mieć większych obaw co do jego jakości.
Sposób przyrządzania
Przy formowaniu mięsa na burgery należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, nie powinno się wyrabiać go zbyt długo. Wystarczy jedna minuta. Jeśli przesadzimy, mięso może stać się bardziej sztywne i twarde. Po drugie, podczas smażenia mięso stanie się nieco grubsze, lecz straci na obwodzie. Z tego powodu trzeba formować kotlety nieco większe od wybranej bułki. No i najważniejsze, w Bielsku-Białej burgery wołowe z grilla cieszą się zdecydowanie największą popularnością. Podobnie jest zapewne w innych miastach w Polsce. Grillowanie pozwala bowiem wydobyć najlepszy smak i aromat z mięsa. Dzieje się tak za sprawą tzw. reakcji Maillarda. Co więcej, jest ono również znacznie zdrowsze niż smażenie.
Ulubione przyprawy i dodatki
Kucharze z food trucka Chefs on wheels powtarzają często, że dobra wołowina sama się obroni, wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Niektórzy wykorzystują także cebulę, czosnek i paprykę, lecz nie jest to konieczne. Jeśli jednak chcemy urozmaicić smak naszej kanapki, możemy sięgnąć po różnego rodzaju sosy i dodatki. Najczęściej wykorzystuje się majonez, sałatę i ser cheddar. Możliwości jest jednak o wiele więcej, smakosze często sięgają po ogórki, pomidora oraz inne warzywa. Ser żółty można z kolei zastąpić mozzarellą, fetą lub nawet oscypkiem! Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana