Czy kuchnia meksykańska zawsze musi być ostra?
Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, które znajdziemy w niemalże każdej restauracji. Znany na całym świecie jest również bardzo ostry sos tabasco. Nie oznacza to jednak, że dania z Meksyku zadowolą wyłącznie zwolenników pikantnych potraw. Fani łagodniejszych smaków również znajdą coś dla siebie. Sprawdź najciekawsze propozycje!
Ostre smaki w kuchni meksykańskiej
Gorący Meksyk najczęściej kojarzy nam się z równie gorącymi potrawami. Kuchnia meksykańska stanowi niepowtarzalne połączenie tradycyjnych smaków odziedziczonych od Indian z rozwiązaniami przyniesionymi przez kolonizatorów z Europy. Kuchnia ludów rodzimych opierała się bowiem na daniach z kukurydzy, fasoli, awokado, papryki i batatów. Na stoły często trafiało także mięso z indyka. Dawniej jedzenie miało widoczny wymiar religijny, co również dziś przebija się w ludowych zwyczajach. Dopiero wraz z przybyszami ze Starego Kontynentu do jadłospisu trafiły zboża, przede wszystkim pszenica, a także wołowina czy kurczaki. Z czasem stare i nowe smaki zaczęły coraz bardziej zlewać się w jedną całość, co poskutkowało wykształceniem się niezwykle oryginalnej kuchni meksykańskiej, która do dziś zachwyca przybyszów z całego świata.
Przez wiele lat najpopularniejszym daniem z tego rejonu świata było chili con carne, obecnie jednak znacznie większą popularnością cieszą się również tacos, queasadille czy burritos. Nie zmienia to jednak faktu, że pikantne papryczki bardzo często goszczą na talerzach miłośników kuchni meksykańskiej. Nie powinno to jednak dziwić, w Meksyku występuje ponad dziewięćdziesiąt odmian papryczek chili! Są one także głównym składnikiem sosu tabasco, który co prawda został wynaleziony w Stanach Zjednoczonych, lecz dziś najbardziej kojarzy się jednak z kuchnią meksykańską. Jeśli jednak bardziej gustujecie w łagodnych potrawach, również znajdziecie coś dla siebie. Jest to bowiem kuchnia bogata w zioła i przyprawy, które nadają daniom intensywny, ale niekoniecznie bardzo ostry smak.
Salsa – dla każdego coś miłego
Kluczowym elementem wielu dań kuchni meksykańskiej jest salsa, czyli sos. Najbardziej popularna jest salsa roja, której ważnym składnikiem są oczywiście… papryczki chili. Jeśli jednak przyrządzamy ją samemu, możemy użyć łagodniejszych odmian papryki. Wówczas na pierwszy plan wysunie się smak pomidorów doprawionych cebulą, czosnkiem i kolendrą. Świetnie sprawdza się ona jako dodatek do przekąsek, np. nachosów. Bardzo ciekawą propozycją jest także salsa verde, której głównym składnikiem są zielone pomidory, które nadają sosowi lekko kwaskowaty smak. W wielu przepisach znajdziemy wskazówkę, aby dodać do niego papryczkę jalapeno, ale bez przeszkód możemy pominąć ten składnik. Salsa verde świetnie komponuje się m.in. z daniami z kurczaka.
Rodzajem salsy jest także guacamole, czyli znany na całym świecie sos ma bazie awokado. Jego historia sięga już czasów Azteków i to właśnie z języka rdzennych mieszkańców Ameryki wywodzi się jego nazwa. Wedle oryginalnego przepisu, oprócz awokado w sosie powinna znaleźć się również sól i sok z cytryny. Niemniej jednak przepis ten można modyfikować i dodać np. pomidory, czosnek, kolendrę czy paprykę. W krajach, w których awokado nie jest łatwo dostępne, często wykorzystuje się także śmietanę i majonez. Aby poznać prawdziwy smak Meksyku, sos guacamole warto zrobić samemu ze świeżych składników lub odwiedzić dobrą meksykańską restaurację, którą z pewnością znajdziecie m.in. w food hall Słony Spichlerz w Gdańsku. Wśród często spotykanych rodzajów sosów można wymienić także salsa cruda, salsa brava czy salsa mango-ananas.
Nie taka ostra jak się wydaje
Jeśli zaś chodzi o same dania, to zazwyczaj nie są one bardzo pikantne, ostrość zależy przede wszystkim od wybranego sosu. Na szczęście, w wielu dobrych restauracjach mamy kilka sosów do wyboru. Warto zatem zapytać kelnera, który z nich najbardziej wpasuje się w nasz gust. Niektóre z nich są tak pikantne, że wypalają gardło, inne są zupełnie łagodne i niewiele się różnią od standardowego sosu pomidorowego. Szarpana wołowina, jeden z głównych specjałów lokalnej kuchni, doprawiana jest zwykle takimi przyprawami jak cynamon, kumin, kolendra, papryka, cebula czy czosnek. Sama w sobie nie jest zatem bardziej ostra o wielu popularnych w Polsce potraw.
Znakiem rozpoznawczym kuchni meksykańskim są również tortille. Te pszenne placki stanowią bazę dla takich dań jak tacos, queasadilla czy burrito i same w sobie nie są wcale pikantne. Po raz kolejny wszystko rozbija się o to, czym się je posmaruje. Co ciekawe, ostrość kuchni meksykańskiej zależy także od regionu. W północnym Meksyku i na Jukatanie dania będą lżejsze i łagodniejsze, a na południu, np. w stanie Oaxaca, możemy spodziewać się znacznie ostrzejszych sosów i potraw. W rejonach nadmorskich silne są również wpływy kuchni karaibskiego, dzięki czemu serwowane przysmaki mogą być łagodniejsze od swoich odpowiedników w głębi kontynentu.
A jak z alkoholem?
Meksykański alkohol co do zasady nie jest pikantny. Najbardziej popularna jest, rzecz jasna, tequila, która wytwarzana jest ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej i charakteryzuje się wyrazistym, lekko platynowym smakiem. Bardziej pikantny może być Mezcal, również wytwarzany na bazie liści agawy. Dużym uznaniem cieszy się także rum, który swój słodki smak zawdzięcza trzcinie cukrowej, z której jest produkowany. W Meksyku często pije się także piwo. Fani ostrych smaków mogą spróbować michelady, czyli piwa z limonką i pikantnymi przyprawami, lecz jeśli nie chcemy ryzykować, możemy pozostać przy klasycznym, zimnym piwku. Warto uważać także na drinki. Niejednokrotnie dodaje się do nich papryczkę chili lub pikantny sos. Najbardziej znane propozycje, takie jak Tequila Sunrise, są bardzo łagodne i powinny pasować każdemu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana