Czy kuchnia włoska jest zdrowa?
Kuchnia włoska na dobre zadomowiła się w większości krajów Europy, czego dowodem jest wielka popularność różnego rodzaju pizzerii. W zasadzie trudno się temu dziwić, gdyż dania kuchni włoskiej powszechnie uważane są za niezwykle smaczne. Jednak niektórzy mogą zastanawiać się, czy są one tak samo zdrowe, jak smaczne. Jeśli należysz do osób, które nurtuje ta kwestia, zapraszamy do lektury.
Diabeł tkwi w dodatkach
Pizze i makarony to chyba najpopularniejsze dania kuchni włoskiej. Ich zaletą jest prostota, jak również pyszny smak. Faktem jest, że dania te są wysokokaloryczne, jednak nie powinno nas to zniechęcać przed ich spożywaniem. W tym przypadku szczególnie ważne są dodatki do pizzy i sosy do makaronów, które oparte są z reguły na świeżych i wartościowych składnikach, jak warzywa czy owoce morza. Warzywa znajdziemy prawie na każdej pizzy, w tym m.in.: paprykę, cebulę, oliwki, bakłażan, cukinię i oczywiście pomidory – w postaci sosu lub świeże.
Przeczytaj również: Na czym polega dostosowanie pizzy do gustów Polaków?
W kuchni włoskiej stosuje się także mnóstwo przypraw, takich jak: bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn, dzięki czemu jest aromatyczna oraz łatwiej strawna. Nie bez znaczenia jest dodatek oliwy z oliwek, która jest podstawą wielu dań, jak np. bruschetty czy słynnych włoskich sałatek. Znajdziemy ją także w niektórych sosach do włoskich makaronów, w tym w słynnym sosie Aglio Olio. Oliwa z oliwek znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Jej spożywanie chroni nas przed rozwojem takich chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca czy inne choroby układu krążenia. Szeroki wybór różnego rodzaju potraw kuchni włoskiej znajdziemy m.in. w pizzerii Złoty Róg w Płocku.
Najważniejsza jest równowaga
Korzystnych tłuszczy dostarczyć nam mogą także ryby i owoce morza, które w kuchni włoskiej spotkamy zwłaszcza w postaci sosów do makaronów. Krewetki czy łosoś to wartościowe składniki, które na dodatek są niezwykle smaczne. Możemy je znaleźć także w postaci składników pizzy. Zawierają one chroniące serce i działające przeciwzapalnie kwasy Omega 3. Jeżeli obawiamy się wysokiej kaloryczności potraw kuchni włoskiej, pamiętajmy o równoważeniu potraw mącznych zdrowymi sałatkami, czyli wcielaniu w życie zasady jedzenia z umiarem i stosowaniu się do piramidy żywieniowej, w której najważniejszą rolę odgrywają warzywa i owoce.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana