Czy naczynia ceramiczne można myć w zmywarce?
Ręcznie tworzone naczynia ceramiczne to unikalne wyroby, zachwycające starannym wykonaniem i niepowtarzalnym wzornictwem. Ceramika kojarzy się jednak z delikatnością. Wiele osób chciałoby mieć ceramiczne naczynia w swojej kuchni, ale obawia się, że nie będzie ich można łatwo wyczyścić, myjąc w zmywarce. Czy słusznie? Odpowiadamy na to pytanie w poniższym artykule.
Jak tworzone są naczynia ceramiczne?
Tradycyjnie naczynia ceramiczne tworzone są w stu procentach ręcznie. Wykonuje się je z naturalnych, wysokojakościowych glin, z których z pomocą specjalnych toczków formuje się odpowiednie kształty. Tak przygotowane wyroby wypala się w piecu przez kilkanaście godzin w temperaturze kilkuset stopni Celsjusza. Po wypaleniu naczynia ceramiczne są ozdabiane. Wzory wykonuje się najczęściej metodą stempelkową, czyli przy użyciu specjalnych stempli. Pozwala to tworzyć symetryczne i estetyczne zdobienia. Na koniec dekoracje zabezpieczane są szkliwem, a naczynia ponownie umieszczane w piecu. Po kolejnych kilkunastu godzinach są gotowe do użytkowania.
Wytrzymałość naczyń ceramicznych
Dzięki opisanej powyżej metodzie tworzenia naczynia ceramiczne nie są tak kruche, na jakie wyglądają – oczywiście jeśli mamy do czynienia z wyrobami wysokiej jakości. Najwyższą trwałością charakteryzują się produkty z kamionki (gliny kamionkowej), które oferuje między innymi sklep z ceramiką Manufaktury w Bolesławcu. Kamionka to wysokojakościowa glina z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego. Wykonane z niej wyroby wyróżniają się wysoką twardością i odpornością na uszkodzenia. Niestraszne im wysokie temperatury, więc bez obaw można przygotowywać w nich potrawy w kuchence mikrofalowej i piekarniku.
Naczynia ceramiczne wykonane z kamionki mogą być używane w kuchni identycznie jak zastawa stołowa z porcelany czy szkła. Można je myć w zmywarce – nie wpłynie to negatywnie na ich kształt ani wyrazistość zdobień. Mycie ręczne zaleca się jedynie w przypadku produktów klejonych, takich jak naczynia 2 w 1. Naczynia ceramiczne można także sztaplować, czyli układać jeden na drugim, na przykład w szafce, bez ryzyka uszkodzenia. Oczywiście ceramika nie jest niezniszczalna. Jeśli naczynie spadnie na podłogę, może się wyszczerbić lub stłuc. Na szczęście w takiej sytuacji zwykle można dokupić pojedynczy element i ponownie cieszyć się kompletną zastawą stołową.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana