Czy w opakowaniach z tektury można przechowywać żywność?
Dążenie do eliminowania tworzyw sztucznych widać zwłaszcza w branży artykułów spożywczych. Mnóstwo produktów pakowanych jest w tekturę, która łatwo poddawana jest recyklingowi. Jednak nie każdy typ kartonowych opakowań jest odpowiedni do kontaktu z żywnością. Spełnianie wysokich norm i uzyskanie atestów pozwala producentom tektury na zastosowanie ich wyrobów w branży spożywczej. Jakie wymagania musi spełnić tekturowe pudełko?
Jaka tektura jest dopuszczana do kontaktu z żywnością?
Najlepszej jakości kartonowe pudełka są przygotowywane z czystej celulozy. Oznacza to, że nie ma w niej dodatkowych barwników czy tworzyw, które mogłyby negatywnie wpływać na artykuły żywnościowe. Według specjalistów z firmy EMDE-PACK z Kielna opakowania tekturowe w branży spożywczej muszą być wytwarzane zgodnie z normami bezpieczeństwa zarezerwowanymi dla artykułów spożywczych. Oznacza to m.in. korzystanie z czystych włókien celulozowych do produkcji tektury, brak domieszki chloru w celu nadawania białej powłoki oraz zabezpieczanie kartonu dopuszczonymi do kontaktu z żywnością lakierami. Tak przygotowane opakowanie tekturowe może zostać użyte do przechowywania czy transportu produktów spożywczych.
Przeczytaj również: Jak wygląda produkcja opakowań tekturowych?
Dlaczego tektura sprawdza się do kontaktu z żywnością?
Odejście od wyrobów z tworzyw sztucznych ma podłoże ekologiczne. Mowa zwłaszcza o recyklingu oraz wykorzystywaniu surowców naturalnych. Przetwarzanie tektury stoi na wyższym poziomie, a świadomość społeczna w kontekście stosowania tektury do żywności nadal rośnie. Opakowania tekturowe można bez trudu wykorzystać ponownie, są one łatwe w segregowaniu i utylizacji. Użytkownicy cenią sobie również lekkość pudełek tekturowych, które stosuje się w branży spożywczej. Liczą się również właściwości samej tektury. Odpowiednia konstrukcja kartonu zabezpiecza przed wpływem czynników zewnętrznych. Zwłaszcza opakowania nieprzepuszczające światła są chętnie stosowane przez producentów żywności, bo chronią przed zepsuciem. Pokrywanie kartonu folią celulozową umożliwia też umieszczanie w kartonowych opakowaniach substancji płynnych np. mleka czy soków. Wszystko to pokazuje, że tekturowe pudełka można z powodzeniem stosować do artykułów żywnościowych.
Przeczytaj również: Jak poprawnie zamykać opakowania tekturowe?
Przeczytaj również: Ile różnych rozmiarów pudeł musisz mieć gdy prowadzisz sklep internetowy?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana