Artykuł sponsorowany

Czym jest i do czego pasuje pesto?

Czym jest i do czego pasuje pesto?

Włoskie pesto to aromatyczny sos, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowy smak i wszechstronność sprawiają, że pasuje do wielu potraw, zarówno tradycyjnych włoskich dań, jak i międzynarodowych posiłków. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej trzem popularnym rodzajom włoskiego pesto – z pomidorami, bazyliowemu oraz pistacjowemu – a także dowiemy się, do jakich dań najlepiej one pasują.

Pesto z pomidorami

Pesto z pomidorami, znane również jako pesto rosso, to pyszna mieszanka suszonych pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, orzechów piniowych i parmezanu. Ten intensywnie czerwony sos ma bogaty, słodko-pikantny smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami.

Pesto z pomidorami świetnie pasuje przede wszystkim do makaronów, zwłaszcza tych o grubym kształcie, takich jak rigatoni czy penne. Możemy również wykorzystać go jako dodatek do ryżu czy kaszy kuskus, a także jako sos do pizzy. Ponadto pesto rosso doskonale sprawdzi się jako dip do warzyw lub chrupiących grissini.

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe, nazywane również pesto alla genovese, to najbardziej znany i klasyczny rodzaj włoskiego pesto do makaronu. Składa się z bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, orzechów piniowych, parmezanu i pecorino sardo. Ten zielony sos charakteryzuje się intensywnym aromatem bazylii oraz delikatną słodyczą orzechów piniowych.

Pesto bazyliowe idealnie pasuje w szczególności do różnych rodzajów makaronów, takich jak spaghetti czy linguine. Możemy również użyć go jako dodatek do sałatek, na przykład z pomidorami i mozzarellą. Pesto bazyliowe świetnie sprawdzi się również jako składnik sosów do mięs, ryb czy warzyw. Tradycyjne pesta bazyliowe z Ligurii od Alberti, oferowane przez włoski sklepik Mercatino – tutto italiano, wytwarzane są z najwyższej jakości bazylii, również z certyfikatem BIO, co czyni je prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe to nieco mniej znany, ale równie smaczny wariant tego włoskiego sosu. Jest charakterystycznym produktem dla Sycylii. W jego skład wchodzą grubo zmielone pistacje (nawet aż 70% składu), oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, sól i pieprz. Sos ten ma delikatny, orzechowy smak oraz piękny, jasnozielony kolor i znajdziesz go w najlepszych włoskich delikatesach, takich jak Mercatino – tutto italiano.

Pesto pistacjowe doskonale komponuje się z makaronem o delikatnej strukturze, takim jak fettuccine czy tagliatelle lub unikalne i rzadko spotykane w Polsce – Busiate Trapanesi. Najprostszym daniem do zrobienia w kilkanaście minut jest świeżo ugotowany włoski makaron z dodatkiem 1 łyżki stołowej pesto pistacjowego na osobę, posypany startym sycylijskim półtwardym słonym serem ricotta salata. Możemy również użyć go jako dodatek do ryżu, kaszy kuskus czy bulgur. Pesto pistacjowe świetnie sprawdzi się również jako sos do sałatek, zwłaszcza tych z owocami morza lub kurczakiem. Jak widzisz, włoskie pesto to nie tylko doskonały dodatek do tradycyjnych włoskich potraw, ale także inspiracja do eksperymentowania w kuchni. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.