Dania i potrawy z gruszek - propozycje
Gruszki są popularnymi i cieszącymi się powodzeniem owocami rosnącymi na drzewach z rodziny różowatych. Występują jako odmiany dziko rosnące – grusza pospolita i grusza polna – oraz specjalnie uprawiane. Do najbardziej rozpowszechnionych odmian letnich należą Faworytka i Lipcówka Kolorowa, a jeśli chodzi o gruszki letnie, to chętnie wybieranymi są Lukasówka, Komisówka i Generał Leclerc. Wśród gruszek jesiennych prym wiodą Konferencje i Bonkrety.
Jakie wartości odżywcze mają gruszki?
Gruszki to owoce, które są słodkie i soczyste, a ich miąższ zawiera niewielkie skupiska twardszych komórek kamiennych tzw. sklereidów nadających im charakterystyczną konsystencję. Mają one spore ilości witamin, przede wszystkim A i C, a także z grupy B (B1, B2, B6) oraz PP. W gruszkach znajduje się spora ilość fruktozy oraz sorbitolu, a także składników mineralnych, wśród których znajdziemy fosfor, potas, wapń i magnez, ponadto sód, miedź i żelazo. Owoce te zawierają też niewielkie ilości jodu i boru. Są również dobrym źródłem błonnika. Wielką zaletą gruszek jest niewielka kaloryczność i korzystny indeks glikemiczny, sprawiający, iż mogą po nie sięgać również osoby zmuszone do dbania o swój poziom cukru we krwi. Co ważne, gruszki mogą być jedzone nie tylko na surowo, ale również w postaci przetworów oraz dodatków do wielu potraw. Eksportem gruszek w Wielkopolsce zajmuje się Przetwórnia Owoców i Warzyw LOMANIA.
W jakiej postaci można jeść gruszki?
Gruszki są bardzo często stosowane jako podstawowy składnik kompotów i dżemów. Popularne jest również dodawanie ich do ciast i deserów np. oblane czekoladą lub pieczone i podawane z bitą śmietaną i orzechami. Gruszki to również wspaniały dodatek do pieczonych mięs, a zwłaszcza drobiu. Można je zarówno dodawać podobnie jak jabłka czy śliwki, ale też wykorzystać jako nadzienie. Będą również świetlnym składnikiem sałatek. Często są one także marynowane w zalewie słodko-kwaśnej lub słodkiej. Wielu amatorów mają nalewki gruszkowe, produkuje się z nich również napój zbliżony do cydru. Przetwarza się je ponadto na soki. Z ich użyciem powstają także puddingi i sorbety.
Dostarczaniem gruszek i ich eksportem zajmuje się Przetwórnia Owoców i Warzyw LOMANIA z Wielkopolski. W jej ofercie znajdują się również pieczarki i papryka oraz wiśnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana