Jak efektywnie łączyć ze sobą meble gastronomiczne?
Układ mebli kuchennych jest bardzo ważny w lokalach gastronomicznych. Nie raz pracy jest na tyle, że trzeba przyspieszyć jej tempo. W takim momencie wszystko co ważne, powinno być pod ręką, a pracownicy gastronomii muszą mieć zapewniony komfort pracy, czyli odpowiednią ilość miejsca. Odpowiedni układ mebli i sprzętów może znacznie wpłynąć na efektywność pracy. Warto wiedzieć jakie strefy, powinny znaleźć się w kuchniach zbiorowego żywienia i jak najlepiej dobrać meble.
Strefy, które należy wydzielić w gastronomii
Wydzielenie poszczególnych stref w kuchni, pomoże uniknąć chaosu w godzinach szczytu. W takim momencie najczęściej wpływa wiele zamówień na bardzo różnorodne potrawy. Dlatego ważne jest rozgraniczenie strefy „brudnej” od strefy „czystej”. Jest to ważne przede wszystkim dla higieny, ale też dla praktycznego funkcjonowania całej kuchni. Dokładne strefy to:
Przeczytaj również: Czym powinny wyróżniać się meble gastronomiczne?
strefa brudna- miejsce, w którym odbiera się i czyści zabrudzone naczynia, powinny się w niej znaleźć stoły do zmywarek, stół z umywalką itp.
strefa magazynowa- w niej, powinno przechowywać się produkty spożywcze, najlepiej każdy rodzaj osobno, do tego będą niezbędne regały, półki, pojemniki, stojaki, lodówki, zamrażarki lub inne urządzenia chłodnicze;
Przeczytaj również: Dlaczego w lokalach gastronomicznych wykorzystuje się meble nierdzewne?
strefa przechowywania- w niej trzyma się wszystkie naczynia, narzędzia i sztućce potrzebne do przygotowywania posiłków, podobnie jak w poprzedniej strefie, powinny się w niej znaleźć półki, ale też szafy;
Przeczytaj również: O czym pamiętać, wybierając producenta mebli gastronomicznych?
strefa robocza- jest to miejsce, w którym przygotowywane są posiłki, należy w niej zachować odpowiedni poziom czystości, powinny się w niej znaleźć stoły ze stali nierdzewnej;
strefa gotowania/pieczenia- w niej muszą znajdować się wszystkie niezbędne urządzenia, takie jak płyta, kuchenka, czy piekarnik lub piec.
Jak dobierać meble kuchenne?
Żeby praca obsług przebiegała sprawnie, efektywnie i komfortowo, należy odpowiednio rozmieścić meble. Warto o wykonanie projektu poprosić doświadczoną firmę, jak Komat. Konkretne meble, powinny znajdować się w danych strefach, co ułatwi przemieszczanie się. Szafki i półki, należy rozmieścić tak, żeby łatwo było odnajdywać poszczególne przedmioty. Nie wolno też zapominać o zachowaniu ergonomii pracy. Meble, powinny być do siebie dopasowane, najlepiej dostosowane do pracownika na danym stanowisku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana