Jak przyrządzić na obiad krewetki tygrysie?

Krewetki tygrysie to smaczne i zdrowe danie, które można przyrządzić na różne sposoby. W tym artykule przedstawimy trzy przepisy na krewetki tygrysie, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom owoców morza, jak i osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią.
Krewetki tygrysie w sosie pomidorowym
Aby przygotować krewetki tygrysie w sosie pomidorowym, potrzebujemy następujących składników (na 4 porcje): 400 g obranych krewetek tygrysich, 2 ząbki czosnku, 400 g pomidorów z puszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku oraz świeże bazylii do dekoracji. Na początek należy rozgrzać oliwę na patelni, dodać posiekany czosnek i smażyć przez około minutę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie opłukujemy krewetki pod bieżącą wodą i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Dodajemy je do sosu pomidorowego i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż będą różowe i dobrze ugotowane. Przed podaniem posypujemy danie świeżą bazylią.
Krewetki tygrysie w sosie śmietanowym z porem
Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy (na 4 porcje): 400 g obranych krewetek tygrysich, 2 porów, 200 ml śmietany 30%, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki do dekoracji. Na początek należy umyć pory i pokroić je w cienkie krążki. Następnie rozgrzewamy masło na patelni i smażymy pory przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy sos przez około 5 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie opłukujemy krewetki pod bieżącą wodą i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Dodajemy je do sosu śmietanowego z porem i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż będą różowe i dobrze ugotowane. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki.
Krewetki tygrysie w sosie teriyaki
Składniki na ten przepis (na 4 porcje) to 400 g obranych krewetek tygrysich, 100 ml sosu teriyaki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu oraz sezam do posypania. Na początek należy w miseczce wymieszać sos teriyaki, posiekany czosnek i miód. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy krewetki przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą różowe. Dodajemy sos teriyaki do krewetek i gotujemy przez kolejne 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypujemy danie sezamem. Krewetki tygrysie w sosie teriyaki smakują wyśmienicie z ryżem lub warzywami na parze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Anna PPHU Amelia Anna Marczak
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt woj. mazowieckie05-075 Warszawa, Kasprowicza (d.Wesoła) 2a
-
Producent wyrobów garmażeryjnych Rafał Zaród
Garmażeryjne wyroby woj. wielkopolskie63-507 Kobyla Góra, Pułaskiego 5
-
Rybakówka Toruń Sp. z o. o.
Restauracje - kuchnia polska woj. kujawsko-pomorskie87-100 Toruń, Rynek Staromiejski 34