Artykuł sponsorowany

Jakie kultury bakterii są potrzebne do produkcji dobrego jakościowo sera?

Jakie kultury bakterii są potrzebne do produkcji dobrego jakościowo sera?

Deska serów jest idealnym pomysłem na zaserwowanie pysznej przekąski. Podobnie jak mozzarella z pomidorami. Jedno i drugie ma swój wspólny mianownik, jakim jest ser. Podstawą oczywiście jest dobrej jakości mleko. Ostateczny smak i wygląd uzależniony jest także od kultury bakterii, jakie zostaną użyte w trakcie wytwarzania sera.

Co wpływa na smak i konsystencję serów?

Różne rodzaje sera żółtego i białego mają swoich zwolenników i przeciwników. Każdy z nas ma inne upodobania kulinarne. Jedni wybierają potrawy doprawione ostrymi przyprawami, inni wolą ich unikać. Bez względu na to, czy bardziej lubimy biały, czy żółty ser, do produkcji jednego i drugiego niezbędne są odpowiednie kultury bakterii do serów. To one wpływają na smak, konsystencję i wielkość dziur. Mnogość różnych odmian sera żółtego sprawia, że każdy odkryje coś dla siebie - zarówno fani łagodniejszych smaków lub tych bardziej wyraźnych, pokrytych charakterystyczną pleśnią lub nie. Dla smakoszy białego sera też coś się znajdzie, chociaż nie da się ukryć, że jego popularność nie jest taka sama jak sera żółtego. Wystarczy spróbować mozzarelli, ricotty albo zwykłego twarogu wymieszanego ze szczypiorkiem, żeby przekonać się, że mogą to być świetne dodatki do śniadania lub kolacji. Warto próbować różnych serów i szukać tego najlepszego.

Przeczytaj również: Do czego służy folia termokurczliwa?

Jakie kultury bakterii przyczyniają się do powstania serów?

Można by zacząć od samego początku, czyli procesu, w jakim powstają sery. Zarówno białe, jak i żółte. U podstaw wszystkich serów jest oczywiście mleko. Powinno pochodzić od sprawdzonych dostawców, których zwierzęta są dobrze odżywiane i żyją w odpowiednich warunkach. Mleko po dodaniu podpuszczki oraz wybranych kultur bakterii, które w swojej ofercie ma np. firma Tomlab, jest podgrzewane do odpowiedniej temperatury. W ten sposób powstaje tzw. skrzep, który jest formowany i zanurzany w solance. Końcowym etapem jest leżakowanie, dojrzewanie i pakowanie serów. Później pozostaje cieszyć się smakiem ulubionego żółtego sera. Oczywiście przedstawiony proces jest mocno uproszczony. Nie zmienia to jednak faktu, że można uzyskać dobre sery m.in. dzięki takim szczepom bakterii jak:

Przeczytaj również: Czym się różni miód sztuczny od naturalnego?

  • Streptococcus thermophilus,

  • Lactococcus lactis subsp. biovar diacetylactis,

  • Lactococcus lactis subsp. Lactis,

  • Lactococcus lactis subsp. cremoris.

Przeczytaj również: Jakie worki są przystosowane do kontaktu z żywnością?

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

Korzystamy z plików cookies, które zapisują się w pamięci Twojej przeglądarki.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony. Korzystamy z nich także w celach analitycznych i reklamowych, również przy współpracy z partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies przechodząc do ustawień. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.