Kto dostarcza żywiec do punktów skupu?
Jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie ludzi jest mięso. Wykorzystuje się je nie tylko w surowej postaci do samodzielnej obróbki, ale także w formie gotowych dań i wędlin. Jednak zanim potrawy mięsne trafią na stoły, należy oddać żywiec do punktów skupu i poddać go ubojowi. Jak przebiega ten proces i kto może sprzedawać żywiec wieprzowy i wołowy? Sprawdź szczegóły.
Od czego uzależniona cena żywca w skupie?
Żywiec wołowy i wieprzowy do słupów dostarczają przede wszystkim rolnicy. Pośrednicy proponują różne ceny za zwierzęta przeznaczone do uboju. Zależą one od wielu czynników. Liczą się głównej waga bydła, jego wartość rzeźna i kategoria. Tusze mięsne oraz ich wartość są oceniane przez fachowców na podstawie kilku wytycznych. Dobre ceny można uzyskać, oddając żywiec do Zakładu przetwórstwa mięsnego Herold. Firma przyjmuje przede wszystkim trzodę chlewną i bydło, oferując przy tym:
ich transport,
ubój,
ustalenie jakości tuszy,
minimalny stres i ból zwierząt przy uboju.
Mięso wołowe, wieprzowe, cielęce, jagnięce i inne przeznaczone jest następnie do obróbki cieplnej. Wytwarzane są z nich wędliny i gotowe dania do spożycia na zimno lub na gorąco.
Sprawdzeni odbiorcy żywca
Przetwórstwo mięsne to branża, na którą nałożonych jest szereg przepisów i norm. Ważne jest zatem, aby szukać nie tylko sprawdzonych dostawców żywca wieprzowego i wołowego, ale także jego odbiorców. Skupy trzody chlewnej, krów czy innych zwierząt powinny przede wszystkim przed przystąpieniem do uboju i obróbki mięsa dokładnie je przebadać. Dlatego też konieczna jest współpraca z doświadczonym weterynarzem, który będzie mógł dokonać analizy pobranych próbek i stwierdzić, czy mięso nadaje się do spożycia. Każdy hodowca może oddać zwierzęta na ubój do skupu, ubojni lub zakładu mięsnego. Wybór miejsca docelowego jest uzależniony głównie od wielkości chowu. Dla większych gospodarstw rolnych bardziej opłacalna będzie współpraca z zakładami mięsnymi, które stale potrzebują tuszy do wyrobu wędlin i dań mięsnych. Dostawca zapewnia sobie dzięki temu pewność zbytu, atrakcyjne ceny i terminowość odbioru zwierząt. Hodowcom, którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne, poleca się natomiast współpracę ze skupami żywca wieprzowego oraz wołowego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana