Artykuł sponsorowany

Metody analiz mikrobiologicznych żywności

Metody analiz mikrobiologicznych żywności

Niemal każdego dnia korzystamy z różnorodnych produktów żywnościowych, nie zastanawiając się nad procesami, które pozwalają sprawdzić ich jakość i bezpieczeństwo. W niniejszym artykule przyjrzymy się trzem ważnym aspektom analiz mikrobiologicznych żywności, które pomagają zagwarantować odpowiednią jakość spożywanych produktów.

Wykrywanie drobnoustrojów chorobotwórczych

Jednym z podstawowych zadań analiz mikrobiologicznych jest identyfikacja drobnoustrojów chorobotwórczych w badanych próbkach żywności. Dzięki temu możliwe jest eliminowanie takich zagrożeń jak np. salmonella, listeria czy E.coli, które mogą prowadzić do poważnych schorzeń, a nawet śmierci. W tym celu stosuje się różne metody izolacji i barwienia bakterii, m.in. metodę posiewu na pożywkach agarowych, testów biochemicznych czy technik molekularnych, takich jak PCR (reakcja łańcuchowa polimerazy), które pozwalają na identyfikację konkretnych genów w DNA drobnoustrojów.

 Oznaczanie liczby mikroorganizmów

Oprócz wykrywania obecności drobnoustrojów chorobotwórczych, analiza mikrobiologiczna żywności, którą zajmują się specjalistyczne placówki, takie jak laboratorium mikrobiologiczne ProgFood, pozwala na oznaczenie liczby mikroorganizmów w próbkach żywności. Istnieje wiele parametrów, które należy uwzględnić podczas określania liczby mikrobów, takich jak temperatura, czas inkubacji czy rodzaj pożywki. Oznaczanie ogólnej liczby mikroorganizmów jest istotne z punktu widzenia producentów żywności, gdyż pozwala im kontrolować procesy fermentacyjne i określać trwałość produktu.

Określanie właściwości probiotycznych

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie produktami zawierającymi szczepy bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Metody analiz mikrobiologicznych są również wykorzystywane do określania właściwości probiotycznych badanych mikroorganizmów. Ocena skuteczności probiotyków polega na przeprowadzeniu badań in vitro lub in vivo, które mają na celu sprawdzenie zdolności adhezyjnych bakterii do nabłonka jelitowego, ich aktywności antybakteryjnej czy produkcji kwasów organicznych, takich jak kwas mlekowy. Tylko te szczepy, które spełniają określone kryteria, są uznawane za wartościowe probiotyki.

Wyszczególnione metody analiz mikrobiologicznych żywności to jedynie niewielki wycinek dostępnych technik badawczych. W praktyce stosuje się szereg innych metod, które pozwalają na utrzymanie odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Nieustanny rozwój nauki oraz nowe odkrycia w dziedzinie mikrobiologii przyczyniają się do poprawy standardów produkcji oraz zdrowia społeczeństwa.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.