Potrawy, których warto spróbować będąc w górach
Beskid Śląski to nie tylko raj dla miłośników górskich wędrówek i narciarstwa, ale także miejsce, gdzie można odkrywać bogactwo smaków regionalnej kuchni. Wędrując malowniczymi szlakami, warto zatrzymać się, choć na chwilę, aby spróbować niezwykłych potraw, które łączą tradycje kulinarną Śląska, Polski oraz sąsiednich krajów. Oto kilka specjałów Beskidu Śląskiego, które z pewnością zachwycą nie tylko podniebienia, ale też serca każdego smakosza.
Kuchnia beskidzka to spotkanie kultur i smaków
Tutejsze potrawy czerpią z bogatej historii Śląska i Polski oraz wpływów sąsiadujących Czech i Słowacji. Warto więc rozpocząć przygodę z kuchnią beskidzką od próbowania pysznych dań regionu. Tym bardziej że nie brak tu ciekawych lokali gastronomicznych, które oferują obiady, catering, a także rodzinne imprezy w górach. Wyjątkowe połączenie składników sprawia, że smaki jedzenia są pełne oryginalności, a jednocześnie walorów odżywczych. Podczas wizyty na Beskidzie Śląskim warto spróbować takich specjałów jak kwaśnica czy żurek śląski – tradycyjnych zup o kwaśnym smaku, a także zupy grzybowej przygotowanej ze zbiorów w tutejszych lasach. Do popularnych dań należą warzywno-mięsne placki ziemniaczane zwane plackami po węgiersku, czy też wyjątkowe kluski śląskie, które w towarzystwie duszonej kapusty i karkówki serwowane są jako danie główne w wielu beskidzkich domach. Ciekawą propozycją jest też schab cygański z grilla przeszyty plastrem boczku.
Uczta dla miłośników ryb
Beskid Śląski, choć leży daleko od jezior i morza słynie z doskonałych dań wykorzystujących świeże ryby. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a także dla osób pragnących spróbować czegoś innego. Na szczególną uwagę zasługują pstrągi z hodowli działających na górskich potokach, przyrządzone na różne sposoby – grillowane, panierowane czy smażone na złoty kolor. Przygotowywane są one z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, dzięki temu zachwycą każdego smakosza wyjątkowym smak.
Regionalne karczmy oazą smaków i relaksu
Miejscami, w których warto spróbować wyjątkowych potraw Beskidu Śląskiego, są tutejsze karczmy góralskie. Jedną z nich jest popularny Zajazd Na Kępie w Ustroniu. Otoczony pięknymi krajobrazami jest miejscem idealnym na chwilę relaksu w trakcie wycieczek po górach. W menu tego urokliwego miejsca można znaleźć tradycyjne przysmaki, które podążają za duchem kuchni beskidzkiej. Prócz wspomnianych wcześniej dań, warto spróbować również ciast z owocami sezonowymi, takich jak sernik z malinami czy szarlotka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana