Rodzaje past indyjskich
Indie to bardzo kolorowy kraj, który słynie ze sztuki buddyjskiej, wielobarwnych ręcznie tkanych dywanów, egzotycznych krajobrazów oraz zachwycającej kuchni. To właśnie do Indii wyruszali hipisi szukający duchowego odnowienia i pragnący powrotu do korzeni. Indie od wieków przyciągają podróżników niczym magnes. Na szczęście kuchnia indyjska zyskała szerokie grono fanów na całym świecie, dzięki czemu dzisiaj nawet nie wyjeżdżając z Polski, możesz skosztować przepysznych hinduskich dań. Możesz je zamówić w modnych restauracjach indyjskich albo przygotować we własnej kuchni, jeżeli wcześniej wyposażysz się w odpowiednie składniki.
Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?
Kuchnia indyjska to przede wszystkim bogactwo intensywnych smaków i aromatów. Królują w niej nasycone kolory, dzięki którym już od pierwszego spojrzenia masz ochotę skosztować hinduskich specjałów. Europejskie podniebienia nie są przyzwyczajone do tak wyrazistych i pikantnych smaków, dlatego często pierwszy kontakt z nimi jest dla mieszkańców naszego kontynentu dużym zaskoczeniem. Jedni od razu je pokochają, innym mogą nie przypaść do gustu. Jedno jest pewne — kuchnia indyjska nie pozostawia nikogo obojętnym!
Przeczytaj również: Jakie są najważniejsze parametry pelletu drzewnego?
Najważniejszym elementem wielu indyjskich potraw są gęste, aromatyczne sosy. Mieszkańcy Indii mają dostęp do wielu egzotycznych dla nas warzyw oraz owoców, z których je przygotowują. Jeżeli marzysz o przygotowaniu prawdziwego dania hinduskiego, warto sięgnąć po sosy oraz pasty indyjskie, które możesz kupić np. w sklepie specjalizującym się w sprzedaży artykułów indyjskich Indian House.
Przeczytaj również: Czym są ortezy?
Jakie pasty i sosy indyjskie są najpopularniejsze?
W kuchni indyjskiej wykorzystuje się wiele sosów i past, jednak jest kilka rodzajów tego typu produktów, bez których nie mogłaby powstać większość hinduskich dań. Oto najczęściej stosowane pasty indyjskie:
Przeczytaj również: Gruz i odpady budowlane - co możemy do nich zaliczyć?
1. Pasta imbirowa Gotowa pasta imbirowa doskonale pasuje do różnego rodzaju sosów oraz curry. Można ją smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem chilli lub cebuli. Na takiej wyrazistej w smaku bazie stworzysz wiele dań inspirowanych kuchnią indyjską.
2. Pasta tamaryndowa Jej słodko-kwaśny, delikatnie owocowy, lekko cierpki smak idealnie dopełnia indyjskie dania. Doskonale zastępuje sok cytrynowy, wspaniale podkreślając smak potraw.
3. Pasta imbirowo-czosnkowa Połączenie imbiru z czosnkiem to klasyka kuchni indyjskiej. Jej aromat i smak doskonale wzbogaca dania wegetariańskie, a także curry oraz róże sosy.
4. Sos chutney To sos o gęstej konsystencji, który składa się ze zmielonych owoców lub warzyw. Mogą być to np.: tamaryndowiec, limonka, soczewica, cebula czy ciecierzyca. Dodaje się do nich olej, ocet oraz różne przyprawy, wśród których koniecznie musi być kolendra i czosnek. Może mieć słodki, pikantny lub łagodny smak.
5. Sos miętowy Jego lekko pikantny i orzeźwiający smak idealnie komponuje się z indyjskimi pierożkami samosa lub warzywami w chrupiącej skorupce z ciasta, czyli pakorą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana