Zioła i przyprawy do dań świątecznych
Potrawy serwowane na świąteczny stół zazwyczaj wyróżniają się charakterystycznym smakiem oraz zapachem. W trakcie ich przygotowywania wykorzystuje się rozmaite zioła i przyprawy. Profesjonalni mistrzowie kuchni zazwyczaj doskonale wiedzą, jakich produktów trzeba użyć, aby wigilijne i bożonarodzeniowe dania smakowały przepysznie. Także kucharze amatorzy powinni poznać więcej informacji na ten temat. Znajdziesz je w tym artykule.
Dlaczego warto dodawać zioła do świątecznych dań?
Można wymienić wiele korzyści wynikających z przyprawiania potraw świątecznych właściwie dobranymi ziołami. Umiejętnie przyrządzone posiłki nie tylko są smaczne. Spożywanie dań z dodatkiem przypraw wpływa także pozytywnie na zdrowie. Zioła stosowane powszechnie w polskiej kuchni wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwkaszlowe oraz oczyszczające. Dodatkowo działają one dobroczynnie na układ pokarmowy, oddechowy oraz moczowy, zmniejszając prawdopodobieństwo zapadnięcia na różnego rodzaju infekcje. Gotowe przyprawy dla gastronomii stymulują zwiększone wydzielanie kwasów żółciowych. Dzięki temu wspomagają one proces trawienia tłuszczów i węglowodanów, co ma istotne znaczenie zwłaszcza w okresie świątecznego przejedzenia. Ponadto zioła dostarczają ludzkiemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, foliany, witaminy (m.in. C, K i A) oraz żelazo, magnez, mangan i potas.
Najpopularniejsze przyprawy do świątecznych dań
Tradycyjne świąteczne potrawy zazwyczaj są zdrowe. Za ich najważniejszą wadę uznaje się jednak ciężkostrawność. W celu przyspieszenia i usprawnienia procesów metabolicznych wykorzystuje się różne zioła. Do przyprawiania bigosu, kapusty z grochem, a także pierogów z grzybami najlepiej jest wykorzystać liść laurowy, gałkę muszkatołową oraz kminek. Dania rybne smakują wybornie wówczas, gdy zostaną do nich dodane pieprz i ziele angielskie oferowane przez takie firmy, jak producent przypraw Kaczor sp. z. o. o. – Polsmaki. W trakcie przygotowywania barszczu albo zupy grzybowej nie można zapomnieć o użyciu majeranku.
Trzeba też pamiętać o zastosowaniu odpowiednich przypraw do wypieków przygotowywanych na święta. Najczęściej zaleca się dodawanie wanilii i cynamonu do różnego rodzaju ciast, tortów i placków serwowanych na świąteczne stoły
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana