Czym są maszyny multidrop używane do produkcji ciastek?
Piekarnie, cukiernie, a także zakłady spożywcze, które każdego dnia produkują duże ilości wyrobów, korzystają z zaawansowanych, nowoczesnych sprzętów, takich jak maszyny multidrop do ciastek. Urządzenia te umożliwiają znacznie szybszą oraz wydajniejszą pracę, a także przygotowywanie jednakowych wypieków. Do czego jednak służy maszyna multidrop, jak działa oraz jakie są jej zalety? Odpowiadamy na wszystkie pytania w artykule!
Maszyna multidrop – co to takiego?
Maszyna multidrop do ciastek to urządzenie całkowicie niezbędne podczas produkcji rozmaitych wyrobów cukierniczych na dużą skalę. Jego celem jest przygotowywanie jak największej liczby wyrobów w jak najkrótszym czasie przy zachowaniu ich wysokiej jakości i powtarzalności. Wyposażony w duży zasobnik na ciasto może pracować bez przerwy nawet przez wiele godzin.
Maszyna multidrop do ciastek przede wszystkim dzieli przygotowane wcześniej ciasto na porcje o dokładnie określonej masie, a także formuje je we właściwy kształt poprzez wypychanie ich przez system tłoczków. Gotowe kęsy następnie transportowane są dalej w celu upieczenia, udekorowania lub wypełnienia odpowiednim nadzieniem.
Zalety korzystania z maszyn multidrop do ciastek
Coraz więcej zakładów rezygnuje z produkcji ręcznej, ponieważ jest ona znacznie mniej wydajna, a przy tym bardziej kosztowna. Co więcej, manualne przygotowywanie wyrobów cukierniczych sprawia, że są one nieidealne i nierówne. Wykorzystanie maszyny multidrop do ciastek natomiast gwarantuje:
poprawę jakości produktów (ciastka o identycznej masie i kształcie),
szeroki zakres produkowanych wyrobów,
minimalne straty surowców,
znaczny wzrost wydajności produkcji.
Urządzenia są w stanie przygotować nawet kilkaset tysięcy ciastek w ciągu doby. Wszystko to wpływa więc na optymalizację kosztów produkcji.
Gdzie używane są maszyny typu multidrop?
Nowoczesne maszyny typu multidrop do ciastek, które znajdziesz w ofercie renomowanych firm, takich jak Guz Technika Piekarnicza, wykorzystywane są przede wszystkim w dużych zakładach cukierniczych, które chcą ograniczyć zatrudnienie przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji. Chętnie korzystają z nich jednak również inne zakłady spożywcze, które zaopatrują piekarnie czy supermarkety w różnego rodzaju ciastka. Dzięki ich użyciu kontrola nad produkcją jest znacznie prostsza i mniej wymagająca, a jej efekty – bardziej zadowalające.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana